Tonka Božinović

Tonka Božinović je avtorica priročnika Bazi profiliranje, ki že uspešno pomaga bralcem pri razkrivanju lastnega osebnostnega profila in profila drugih v dobrobit vseh vpletenih. Priročnik bo dopolnjen in z nekoliko spremenjeno podobo ter z naslovom Uresničevanje sanj s priročnikom BaZi profiliranje izšel v naslednjih mesecih tudi v elektronski obliki. V tem času bo izšla tudi njena druga elektronske knjige z naslovom Havajske dogodivščine, do katere jo je pripeljalo spoznavanje same sebe ter to, da je nekoliko popustila svoje vajeti in si dovolila dati prednost dogodivščinam pred vedno tako zaželeno in z velikim trudom pridobljeno varnostjo.

S prejšnjim mesecem se je pri svojih 59. letih ter 39 letih delovne dobe upokojila in kot pravi, se bo potrudila iz jeseni svojega življenja iztisniti največ, česar se že neizmerno veseli. Njeni načrti so polni vznemirljivih dogodivščin, o katerih bo svoje zveste bralce z veseljem seznanjala.

Seveda pa temu ni bilo vedno tako. Kot trinajstletnica sveže ločenih staršev, se je znašla v izjemno zaskrbljujoči situaciji za odraščajočo najstnico, zato je tudi prehitro odrasla. Ostala je namreč sama s šestletnim bratom in z mamo, ki je imela razmeroma nizke dohodke. Na srečo se je njena starejša sestra že osamosvojila, v nasprotnem bi jo še bolj skrbelo za njeno prihodnost in prihodnost njene preostale družine. Kljub vsemu se je rodil strah pred pomanjkanjem in izjemna, morda celo nekoliko pretirana potreba po materialni varnosti. Zaradi nastalih razmer, se je želela tudi sama čim prej zaposliti ter osamosvojiti.

Vesolje ji je kaj hitro, še prehitro postreglo z izpolnitvijo njene želje, vendar ne na način, kot bi si sama želela, ker bodisi ni bila dovolj natančna pri svoji želji ali ker ni pazila, kaj si želi. V tretjem letniku srednje šole se je namreč zaljubila, zanosila ter se nato v četrtem letniku tudi poročila. Mladostniška ljubezen polna pričakovanj pa ji ni prinašala tistega zadovoljstva in veselja, ki ga je od zakona pričakovala, zato se je po vzoru staršev po nekaj letih tudi sama ločila, čeprav se je zavedela, da ne bo lahko. Prav nasprotno pa so ji njene sodelavke odkrito izražale zavist, češ kako ji je lepo, resnico pa je v svojem srcu nosila le ona. Kljub vsem stiskam, negotovostim in strahovom, je bila ponosna na svoj pogum za izstop iz bolečega in neizpolnjujočega odnosa. Prav ta pogum so ji verjetno zavidale sodelavke, medtem ko so same kljub nezadovoljstvu vztrajale v takšnih odnosih.

Sledila so leta dodatnega dela poleg rednega in tudi nadaljnjega izobraževanja za hčerkino in njeno boljšo prihodnost, kar ji je omogočilo hitro napredovanje v službi.

Vedno uspešnejša kariera in hčerkina osamosvojitev sta ji omogočila, da se začne sprva bolj plašno, kasneje pa vedno bolj pogumno posvečati sama sebi ter izobraževati tudi na drugih področjih. Kitajska astrologija je eno tistih, ki ji je posvetila nekaj let in po zaslugi katere je izdala svojo prvo knjigo oziroma mnogostranski priročnik, ki je ob študiju in pisanju tudi njej nastavil ogledalo ter ji pomagal odkriti njene šibkosti in pomanjkljivosti, pa seveda tudi kreposti in prednosti.

Njena druga knjiga je nastala, ko si je dejansko dovolila narediti nekaj za svojo dušo, ki je že predolgo čakala na to. Tudi v bodoče se ji želi posvetiti z vsem svojim srcem, čeprav se še vedno znova uči novih in novih stvari.

Avtorica sicer priznava, da ji nekatere jemljejo veliko časa in energije, saj kot pravi, je še iz tistih časov, ko so bili računalniki in vsa računalniška tehnologija domena visoko izobraženih strokovnjakov in ni rasla skupaj z osebnimi računalniki, tako kot današnja mladina. Izobraževanje za potrebe delovnega mesta je bilo strnjeno v en mesec, ko se je morala naučiti uporabljati tako sam računalnik, kot seveda vse potrebne programe. Tudi to oviro je premagala in zaveda se, da bo zmogla še marsikaj zahvaljujoč svoji trmi, volji in vztrajnosti. Pri tem bo poizkušala kar se da uživati.

Ob tej priložnosti se zahvaljuje vsem, ki ji pomagajo pri tem, da se osredotoča samo na veselje in na svoje srčne želje, k temu pa spodbuja tudi druge.